، سيدمسعود نبوي عضو هيئت علمي دوازدهمين کنگره بين المللي MS در آستانه برگزاري اين کنگره بين المللي اظهار کرد: «اماس» از جمله بيماريهايي است که در دهه اخير در ايران و جهان بهويژه در زنان شيوع زيادي يافته است بهطوري که شيوع آن در زنان سه برابر بيشتر از مردان است.
نبوي يکي از دلايل شيوع بيشتر اين بيماري بين زنان را هورمونهاي زنانه عنوان کرد و گفت: مطالعات نشان داده است که استفاده از قرصهاي جلوگيري از بارداري بهمدت طولاني ميتواند يکي از ريزفاکتورهاي ابتلا به اماس بين زنان باشد.
وي اضافه کرد: همچنين در زناني که دير ازدواج ميکنند، دير باردار ميشوند، کمتر صاحب فرزند ميشوند يا صاحب فرزند نميشوند، خطر ابتلا به اين بيماري بيشتر است.
عضو هيئت مديره انجمن مغز و اعصاب ايران با اشاره به اينکه شيوع اماس بين زنان در تمام کشورهاي دنيا شايعتر از مردان است، اظهار داشت: در دهههاي گذشته افزايش نسبت زن به مرد اين بيماري بيشتر ديده ميشود. حدود چهل سال پيش اين نسبت يک و نيم برابر بود اما الآن سه تا چهار برابر شده است.
وي در خصوص اينکه چرا در زنها اين بيماري شايعتر است، گفت: علت شيوع بيشتر اين بيماري بين زنان چندان مشخص نيست اما بخشي مربوط به نوع زندگي زنان، سيگار کشيدن، کمبود ويتامين دي، مصرف قرصهاي ضدبارداري، عدم زايمان و هورمونهاي زنانه است که ميتواند در بروز اين بيماري نقش داشته باشد.
نبوي در خصوص نقش هورمونهاي زنانه در بروز اماس بيان داشت: احتمال داده ميشود که در سنين باروري يعني 20 تا 40سالگي که هورمونهاي زنانه در حداکثر اوج فعاليت خود قرار دارند، تعداد زياد اين هورمونها نقشي در بروز اين بيماري داشته باشند.
وي عامل دوم را ژنتيک دانست و ادامه داد: ژنهايي که باعث بروز اين بيماري ميشوند در زنان بيشتر از مردان است. بنابراين اين دو عامل (هورمونهاي زنانه و ژنهاي مستعدکننده اماس) کنار نوع زندگي در شيوع بيشتر اين بيماري در زنان نقش مؤثري دارند.
نبوي چاقي در سنين نوجواني و جواني را نيز از ديگر عوامل مؤثر در بروز اين بيماري دانست و گفت: همچنين ارتباط کمبود ويتامين دي با اين بيماري ثابت شده است بهطوري که مصرف اين ويتامين بهصورت خوراکي و تزريقي ميتواند تا حدي از بروز اين بيماري پيشگيري کند.
وي ادامه داد: ثابت شده است در مناطقي که افراد نور آفتاب کمتري دريافت ميکنند خطر ابتلاي آنها افزايش مييابد بنابراين بايد دقت کرد که افراد دقايقي را در طول روز در معرض تابش نور آفتاب قرار گيرند.
نبوي در مورد علايم اوليه بيماري اماس گفت: اماس علايم اوليه متعددي دارد چون در اين بيماري قسمتهاي متعددي از مغز و نخاع درگير ميشود اما بهطور شايع بيماران با علايمي مانند تاري ديد، گرفتگي طولانيمدت در اندامها، ضعف در هر دو پا، دوبيني، عدم تعادل، ضعف حرکتي و سرگيجه به پزشک مراجعه ميکنند.
وي تأکيد کرد: البته داشتن اين علايم بهمعناي ابتلاي قطعي به اين بيماري نيست و افرادي که اين علايم را دارند ابتدا بايد به يک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند تا آزمايشات و معاينات کافي مانند آزمايش مايع نخاع انجام شود تا در صورت رد ساير بيماريها بتوان به تشخيص بيماري "اماس" رسيد.
عضو هيئت علمي دوازدهمين کنگره بين المللي اماس بيان داشت: بهطور کلي افرادي که يکي از علايم ذکرشده را دارند بايد به آن توجه کنند و بهسرعت به پزشکان مربوطه مراجعه کنند.
وي گفت: اگر در فردي نخستين علائم اماس ظاهر و مشخص شد که مبتلا به "اماس" يا "پيشاماس" شده است، با ارائه درمانهاي لازم ميتوان از بروز بيماري پيشگيري کرد و بيمار را درمان کرد.
عضو هيئت مديره انجمن مغز و اعصاب ايران تأکيد کرد: بيماراني که زود درمان ميشوند وضعيت درمان آنها خيلي بهتر از افرادي است که دير درمانهاي لازم را ميگيرند.
نبوي عنوان کرد: اين بيماري درمان قطعي ندارد اما در دهه اخير پيشرفتهاي زيادي در زمينه درمان و کنترل آن حاصل شده است و بهترين کاري که براي پيشگيري از بروز آن ميتوان انجام داد، شناسايي و کنترل ريزفاکتورها است.
وي توصيه کرد: افراد جامعه بايد فاکتورهاي خطرزا در مورد اين بيماري را بشناسند و اگر علايمي دارند زود به پزشکان مربوطه مراجعه کنند تا در صورت تشخيص "اماس" هرچه سريعتر درمانهاي لازم را بگيرند.
نبوي افزود: افراد براي افزايش آگاهيهاي خود در خصوص اين بيماري بايد از مراجعه به افراد فاقد صلاحيت يا سايتهاي نامعتبر پرهيز کنند و اطلاعات لازم را از سايتهاي علمي و انجمنهاي علمي و پزشکان مربوطه دريافت کنند.
وي خاطرنشان کرد که "اماس" تغذيه خاصي ندارند اما بهتر است از مصرف چربيهاي غيراشباع کره يا روغنهاي حيواني پرهيز شود و بيشتر از غذاها و ميوههاي تازه استفاده شود.
براين اساس انجمن "اماس" ايران اعلام کرد: دوازدهمين کنگره بين المللي "اماس" با حضور جمعي از متخصصان داخلي و خارجي از 21 تا 22 آبان ماه سال جاري در ساري برگزار ميشود. علاقمندان براي کسب اطلاعات بيشتر ميتوانند با تلفن 01133044800 تماس و يا به سايت www.ms.mazums.ac.ir مراجعه کنند.
انتهاي پيام/*